Formandens blog

AlbertGjeddeAlbertforside

HjerneKlummen
Af Albert Gjedde

  OM DRØMME SOM STOF ER GJORT AF Julebrev 2018
Netop i disse årets sidste dage kan der opstå et behov for dels at planlægge og dels at kommentere begivenheder i det forløbne år, nu hvor julen indvarsler årets omme og nytårets komme. Jul er det gamle danske ord for fejringen af årets sidste dage, som også er de korteste. Julen er et begreb, som går langt forud for kristendommens landing på de danske kyster, og skandinaverne har faktisk intet ord, der svarer til det engelske Christmas. Ordet jul har en helt anden oprindelse, som det har til fælles med ordet hjul, der minder os om årstidernes ubarmhjertige kredsløb gennem kalenderen, hvor afslutningen på hver omdrejning falder sammen med de korteste dage og forventningen om endnu en rundtur i karrusellen. Mørkets ophør og håbet om lysere tider kræver naturligvis sin egen fejring, når vi endnu engang kan se frem til forårets komme, livets fornyelse og sommerens endeløse dage.
Nu er det så tid at ønske glædelig jul, som jo næsten kan oversættes til “godt kredsløb”. På en måde overflødiggør udsagnet et særskilt ønske om godt nytår, som må betyde næsten det samme. Danskerne siger virkelig “god tur” to gange, når de ønsker slægt og venner og kolleger glædelig jul og godt nytår. En god tur begyndte for mit vedkommende 1. januar 2018, da jeg officielt kom til Nuklearmedicinsk afdeling påOdense Universitetshospital og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet. Odense ligger halvvejs mellem Aarhus og København og er hjemstavn for blandt andre eventyrernes førstemand H. C. Andersen og komponisten Carl Nielsen. SDU, som det forkortes, betjener Region Syddanmark, der omfatter Sønderjylland, som stort set er sammenfaldende med noget, der engang kortvarigt kunne kaldes Nordslesvig, samt Fyn og et utal af mindre øer i Det sydfynske Øhav. Her er der stof til både eventyr og musik.
Som opdagelsesrejser i bevidstheden er videnskab en slags eventyr, der udtrykkes i hemisfærernes musik. Det gælder i særlig grad den forudsigende hjerne som nu skal forstås som en udøver af fremtidsvisioner. Det er en fantastisk gåde, hvordan hjernen formår at være forudsigende, og hvordan hjernen udviklede sig til at virkeliggøre drømmene om fremtiden. Det er en gåde, der har optaget mig meget i den seneste tid i Odense, ikke mindst som inspireret af Shakespeares misforståede gengivelse af hertugen af Milanos påstand, at drømme er gjort af ting, når vi nu ved, at det forholder sig stik modsat. Vi drømmer om ting i fremtiden, der magisk bliver til virkelighed, når vi fører drømmene ud i livet. Meget giver mening, når vi betragter hjernen som evolutionens bevægelses- og handlingsværktøj, der drives af menneskers higen efter en fremtid for i bedste fald alle skabninger, begrundet med den omhyggeligt sammensatte og ansvarligt fortolkede indsigt, nedfældet som hukommelse og genoplivet som de drømme, som fremtiden er gjort på. Det er nu, at vi skal udføre det arbejde, som drømmene driver os til, før det er for sent. Verden bliver varmere, og danskerne har stønnet sig gennem den varmeste sommer og nu begyndelsen til en af de varmeste og vådeste vintre i mands og kvindes minde. Tiden er kommet til at bruge drømmene fornuftigt.
Forudsigelserne i den forudseende hjerne udfolder sig som drømme, der ofte optræder og opfattes som mareridt, når hjernen behandler alt det, der kan gå galt i fremtiden, som vi skal overveje og hyppigt frygte, fordi de truer fremtiden på planeten. Det skal du hjælpe os med at forberede, når du fejrer Julen 2018 ved at lytte til dine drømme og indvie os andre i dem, så vi sammen kan gøre 2019 og de følgende år lidt sikrere for alle væsener på denne jord, et år ad gangen.

Glædelig jul og godt nytår!

Albert